Monday, 11 March 2013

^ BERTERIAKLAH KUAT-KUAT TAPI BERUBAHLAH SIKIT-SIKIT ^BERTERIAKLAH KUAT-KUAT TAPI BERUBAHLAH SIKIT-SIKIT 

Aku selalu membaca status di wall fb anak saudara aku merangkap besfriend and good friend. Dia adalah seorang yang mulut lepas.. faham maksud mulut lepas..?? Kalau tak suka akan sembur direct jer.. Sejujurnya aku suka cara dia.. dan tak dinafikan zaman-muda-muda aku dulu kala aku pun macam tu jugak.. 

Tapi andaian manusia menilai orang-orang mulut lepas ini hatinya jahat dan sangat busuk.. tapi tak semua.. mereka berpegang pada prinsip ‘aku tak kacau hidup kau dan kau jangan kacau hidup aku’.. itu sahaja.. dan bila ada anasir-anasir jahat yang cuba nak menggangu hidup mereka.. semburan mulut berapi lah yang korang dapat.. 

Kadang-kadang bagus jugak jadi jujur macam anak saudara aku ni.. tak simpan dan pendam dalam hati.. lepas jer memanjang.. dulu aku pun suka cakap jugak.. "PERGI MAM AH SAMA DIA".. dulu pun aku suka memaki hamun macam tu..

Tapi entahlah.. mungkin hidayah ALLAH itu dah tiba pada aku.. aku berubah.. dah kurang benda yang tak elok keluar dari mulut aku. Tapi malangnya dalam usaha kearah kebaikan.. manusia-manusia jahat sentiasa mendekati aku.. melukakan hati dan perasaan aku.. sedang aku terkial-kial menjaga perasaan mereka.. 

Inilah yang aku cuba nak sampaikan.. ALLAH akan menghadiahkan dosa-dosa dan silap kita semasa di zaman silam kita apabila kita dalam usaha merubah diri.. dipertontonkan kita watak-watak diri kita terdahulu.. kita pun jadi benci dan hina.. 

Aku sedar dulu aku tak sebaik mana.. sekarang pun tak semulia mana.. tapi selagi tekad dan janji ALLAH itu dipegang itulah tanda.. kita tidak akan sesat lagi.. tapi alangkah lega bila kita mampu meluahkan perasaan kita.. bukan terpaksa atau dipaksa.. 

Untuk anak saudara aku a.k.a Sha Si Mawar Berduri.. berteriaklah kuat-kuat tapi berubah sikit-sikit.. insyaALLAH masyarakat akan lebih respect kita..

No comments:

Post a Comment